Docent Jan Schreurs

Docent Jan Schreurs

Van jongs af aan heb ik altijd graag getekend en geschilderd.

Op zeker moment doet zich de vraag voor wat je wil worden en welke opleiding je gaat volgen.

Hoewel ik misschien wel graag naar de kunstacademie was gegaan, heb ik indertijd toch gekozen voor de opleiding bouwkunde. Na mijn studie aan de U.T.S, de H.T.S. en een jaar aan de Academie van Bouwkunst, ben ik tot aan mijn pensioen in 2007, als bouwkundige werkzaam geweest.

Al die tijd bleef tekenen en schilderen mijn hobby. 

Om ook hierin meer kennis en vaardigheid op te doen volgde ik, soms meerdere jaren, cursussen bij: Mariet Giesbertz, Dolf Janssen, Albertine de Leeuw, Ruben Philipsen en Carin Smits. Daarnaast behaalde ik in die tijd de L-O akte tekenen.

 In 1989 bezocht ik de expositie van de vrije schilders in Ulestraten. Er werd geschilderd onder leiding van Dolf Jansen. Enthousiast geworden door de onderlinge sfeer en het tentoongestelde werk melde ik me als cursist aan voor het cursusjaar 1989/1990. Toen ik in 1990/1991 voor het tweede jaar de cursus volgde, werd Dolf Jansen helaas ziek en zag zich genoodzaakt het stokje over te dragen. Hij vroeg mij om hem op te volgen en in januari 1991 ben ik aan de slag gegaan. Gedurende enkele maanden heb ik hem nog kunnen laten weten dat alles goed ging en dat de cursisten tevreden waren.

Jammer genoeg overleed hij niet veel later. Veel te jong, hij werd slechts 52 jaar. 

Na dit trieste en onverwachte gebeuren ben ik als docent blijven doorgaan met datgene wat me zelf zo had aangesproken: De goede sfeer en de mooie werkstukken.

De vrije schilders hebben vanaf toen een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. De individuele begeleiding van elke cursist, zowel beginner als gevorderde, elk met zijn eigen keuze van onderwerp, materiaal en techniek vormt elke les opnieuw voor mij een uitdaging. Een uitdaging die ik, ook nog na zoveel jaren, telkens weer opnieuw graag aanga.

Naast de vrije schilders ben ik sinds 2008 wekelijks een aantal cliënten met hersenletsel of een lichamelijke handicap, gaan begeleiden bij het schilderen.

Ook heb ik op scholen kaarten, logo’s en decors gemaakt en workshops gegeven.

Bij dit alles, en het inmiddels invullen van mijn rol als opa van vier kleinkinderen, is het maken van eigen werk wel wat in het gedrang gekomen.

In mijn tekeningen en schilderijen wordt het materiaal en de techniek bepaald door het onderwerp en de omstandigheden. Dit betekent dat ik buiten voornamelijk aquareleer en binnen de andere mogelijkheden toepas.

Enkele foto’s van mij en mijn werstukken voeg ik hierbij.